Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1300 души на предварителния изпит по български език и литература в СУ

Снимка: БГНЕС
Над 1300 кандидат-студенти се явиха на предварителния изпит по български език и литература в Софийския университет. Те избираха между две теми. Ако не са доволни от оценката си, зрелостниците могат да се явят и на втората изпитна сесия през юни. Ако решат да отидат на изпита по литература два пъти, участват в класирането с по-високата оценка.

Младежите имат на разположение часовете между 9 и 13. "Геройство и срам в "Епопея на забравените" от Иван Вазов е едната от темите, по които кандидат-студентите могат да работят. Втората е съпоставка на цитати. Ако са избрали да пишат по нея, зрелостниците трябва да сравнят думите на Христо Ботев "Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина" от стихотворението "Моята молитва" и призива на Атанас Далчев "Ти не ме оставяй да загина, Господи, преди да съм живял" от стихотворението "Молитва".

В 14 часа в Софийския университет започва и предварителният кандидатстудентски изпит по химия, който също ще продължи четири часа. Той е разделен на две части. В едната има 20 тестови въпроса, а в другата - 4 логически задачи по органична и неорганична химия. Знания по предмета са заявили желание да покажат 758 кандидат-студенти.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени