Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от Г-8 се срещат в Лондон заради ситуацията в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Външните министри на страните от Г-8 днес се срещат в Лондон, където домакинът на срещата - Великобритания - ще настоява да се окаже по-голяма помощ на сирийската опозиция срещу режима на президента Башар Асад и прекратяване на опустошителната гражданска война.

Лидерите на Опозиционния сирийски национален съвет са в Лондон, където ще разговарят с онези външни министри от Г-8, които пожелаят да се срещнат с тях, заяви пред журналисти британският външен министър Уилям Хейг.

Сред тези министри, освен Хейг, ще бъдат и френският му колега Лоран Фабиюс и американският държавен секретар Джон Кери. Очаква се Франция и Великобритания отново да повдигнат въпроса за промяна или вдигане на оръжейното ембарго върху Сирия, така че да се окаже помощ на опозицията в продължаващия вече две години кървав конфликт, в който загинаха около 73 души, а милиони напуснаха страната.

Париж и Лондон искат да се окаже натиск върху Асад, който да бъде принуден да седне на масата за преговори, а бунтовниците да бъдат снабдени с оръжие.

Някои страни от Г-8 като Русия и Германия са против, защото се опасяват, че оръжията може да попаднат в ръцете на ислямски фундаменталисти, който ще запали регионалният конфликт.

Преди срещата Уилям Хейг отбеляза, че конфликтът в Сирия се превръща в най-голямата катастрофа на 21-ви век и външните световни сили не могат да продължават да бъдат безучастни. Проблемът със сирийската криза няма да се реши само с хуманитарна помощ.

По публикацията работи: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна