Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд гледа делото срещу 13-те имами

Снимка: БГНЕС

В Пазарджишкия окръжен съд се гледа делото срещу 13-те имами. Според защитата техническата експертиза, която е възстановила арабските файлове от компютрите на подсъдимите, компрометира доказателствата.

Компютърният експерт Александър Кирков е анализирал 13 компютъра, флаш памет, дискове и операционна система на арабски език. За възстановяването на скритите и изтритите файлове е бил използван специализиран софтуер, като на всеки документ е било направено пълно копие. То може да бъде сравнено с оригиналите, които също са запазени.

Въпреки това адвокатите оспориха експертизата, тъй като при разпечатването на компютрите за анализ от вещото лице, не е имало присъствие на наемни лица. Адвокат Васил Василев:

Всичкото това, което се намира по компютри, което е източено, не би трябвало, ако някой се интересува от закона, въобще да се ползва като доказателствен материал. Всичко е нарушено, което е предвидено в НПК. Има текст, а това че прокуратурата не го е чела и не го прилага, няма абсолютно никакво значение. Няма изискване на НПК, което да не е нарушено от служителите на прокуратурата, на следствието и на ДАНС.

Александър Кирков е категоричен, че експертизата му не компрометира доказателствата:

Аз съм работил по практики, които са утъпкани, практики, които се ползват в България. Аз лично смятам, че не съм нарушил нищо, че съм извършил така, както е трябвало да бъде. Още повече че доказателствата са запазени, не са компрометирани. Смятам, че е обективна експертизата.

Делото продължава. Предстои да бъде изслушан и арабистът Александър Шунин, превел религиозната литература, която преди две години беше конфискувана от домовете на имамите.

Извън съдебната зала са представителите на ВМРО, които озвучиха района с патриотични песни.

По публикацията работи: Невена Петрова – кор. на БНР в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна