Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на енергетиката отказа да коментира дали има агентурно минало

Снимка: БГНЕС

Въпросът за агентурното минало на заместник-министъра на енергетиката Божан Стоянов вече е бил зададен и е получил отговор при номинацията му за поста. Това беше единственият коментар на Стоянов пред журналисти:

Защо питате мен за това. Не мога да коментирам какво знае премиерът и какво не знае. Да! Задаван е и такъв въпрос, и отговор е получен. Наистина не мога да коментирам в момента. Много ви моля, нека се съсредоточим върху сериозните проблеми в енергетиката. Ще получите отговор на въпросите, които задавате, когато можем да ви отговорим.

Ресорният заместник-министър участва във форум за състоянието на енергетиката и призова участниците и медиите да се съсредоточат върху важните енергийни въпроси.

Изискванията за проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност не могат да са като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през 6 месаца. Така служебният премиер Марин Райков коментира темата за досието на Стоянов. Райков припомни, че Стоянов е проверяван през 2008 г. и няма данни за съпричастност към ДС:

Членовете на моето правителство нямат нужда от шестмесечни индулгенции. Комисията беше създадена именно, за да спре рекета и поставянето в зависимост. Господин Божан Стоянов е назначен за заместник-министър на основата на издадения през 2008 година документ от Комисията. Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и, разбира се, си запазвам правото да променя становището си по този конкретен случай при наличие на категорични и автентични доказателства.

На този етап от КТ „Подкрепа“ нямат позиция по повод миналото в ДС Стоянов. За БНР Константин Тренчев заяви, че в ситуацията в енергетиката е толкова тежка, че тази тема не му е приоритет, предвид че съпричастността на Стоянов към ДС не е безспорна. Синдикатът не възнамерява да иска оставката на Стоянов. Според Тренчев усилията трябва да се насочат към вземане на разумни решения, които да повишат добива на въглища в „Мини Марица изток“ и да натоварят топлоцентралите. Лидерът коментира като глупаво и неприемливо приватизирането на рудниците в „Мини Марица изток“, предаде кореспондентът на БНР в Стара Загора Венелина Попова. 

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна