Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупредиха Северна Корея да прекрати заканите и военните демонстрации

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съединените щати предупредиха Северна Корея да прекрати заканите и военните демонстрации.

С военнолюбивата си риторика и с действията си Северна Корея се плъзга много близко до ръба. Нашата страна е готова да се справи с всякаква ситуация, създадена от Пхенян, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл.

Малко след изявлението японското министерство на отбраната съобщи, че според сателитни снимки Северна Корея е готова да изтреля поне една ракета "Мусудан" с обсег от 3 хиляди километра. Си Ен Ен съобщи, че американски и севернокорейски дипломати са преговаряли миналия месец - в разгара на конфликта около ядрения опит на Северна Корея и американските учения в региона. Срещата във Вашингтон е завършила безрезултатно.

Кризата около Северна Корея ще доминира днешната среща на външните министри от Г-8, твърдят източници на Би Би Си. В предварителни консултации с американския си колега Джон Кери руският първи дипломат Сергей Лавров заяви:

Във връзка със Северна Корея нямаме разногласия със Съединените щати. Само не бива да плашим никого с военни маневри и тогава ще имаме шансове всичко да се успокои.

Днешните хонконгски издания цитират експерти по корейските въпроси, според които вероятността от война е 80 процента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна