Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита 0,5% дефлация през март на месечна база

Снимка: БГНЕС

Дефлация от 0,5 на сто отчита Националният статистически институт през март, в сравнение с февруари. За година цените на основните стоки и услуги са се увеличили с 2,7 процента, показват данните.

За последния месец, според статистиката, по-скъпо са стрували хранителните продукти и алкохола, но са поевтинели облеклото, жилищата, транспортът и услугите. Какво означава отчетената дефлация обяснява икономистът Десислава Николова:

Това означава, че по голямата част от стоките и услугите са понижили своите цени. Разликата е много незначителна, за да ни радва и най-вече се дължи на някакъв сезонен характер.

Причината са разходите за електроенергия, вода и горива, които са по-високи през зимата, уточни Николова. Тя обясни и значението на дефлацията за икономиката:

Дефлация не е добре за икономиката. Влияе по отрицателен начин върху платежния баланс в по-дългосрочната гледна точка, но в рамките на няколко месеца дефлация е съвсем обичайно. Няма място за притеснение тук. Важното е дефлацията да не е на годишна база.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна