Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по външните работи на ЕП гласува годишния доклад за напредъка на Македония

Снимка: Архив

Заместник-председателят на Европейския парламент от Европейската народна партия Отмар Карас призова парламентите да имат по-голямо влияние по отношение на международни договори, засягащи гражданите. Това стана по време на годишната среща на председателите на парламенти от групата Г-20, която се проведе в Мексико. Като представител на председателя на Европарламента Мартин Шулц, Карас аргументира в изказването си позицията, че само сътрудничество на световно ниво в областта на икономическата политика ще спре последващи икономически сътресения.

За днес са предвидени преговори по проекто-разпоредбите, засилващи прозрачността в петролната индустрия. Ако Европарламентът, Съветът и Комисията стигнат до споразумение, компаниите, добиващи петрол и други суровини, ще трябва да декларират финансовите си отношения с правителства по света.

В късния следобед вчера Комисията по външни работи на Европейския парламент обсъди и гласува годишния доклад за напредъка на Македония към членство в Европейския Съюз. Авторът на доклада - британецът Ричард Хоуит, настоя на Македония да бъде дадена дата за начало на преговори, като призовава да се пресметнат разходите от отлагането и се аргументира, че започването на преговорен процес ще насърчи вътрешните реформи в Македония и ще се отрази положително на отношенията със съседните страни. Български евродепутати обаче защитават позицията, че проблемите около бившата югославска република не бива да влизат в Европейския съюз и трябва да бъдат решени преди началото на преговорите. В този смисъл бяха и предложените от тях поправки в документа. Приетият от Комисията доклад ще бъде гласуван в пленарната зала на Европейския парламент по-късно този месец.

Резултатите от дискусията коментира евродепутатът Кристиян Вигенин от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисията по външните отношения на Европейския парламент. Той смята, че основните искания на българските евродепутати са срещнали разбиране в Комисията, но предупреждава, че служебното правителство в България е в сложна ситуация, тъй като при отсъствие на действащ парламент не може да бъде финализиран Договора за добросъседство между България и Македония, който София възприема като важно условие за старта на преговорите за членство на Македония.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова с евродепутата Кристиян Вигенин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна