Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Василев: Доста усилия са хвърлени в електронното правителство от 2002-ра г. насам

Снимка: Архив

Основният ни фокус в момента е да установим състоянието на развитието на електронното правителство в България и системи, решения, услуги, които вече са развити, да бъдат популяризирани и ползвани от хората и интегрирани в общата стратегия за развитие на електронното правителство. В момента виждаме, че има направени определени неща за развитие на електронни услуги и електронно управление, но подходът е индивидуален и разпокъсан, което не решава задачата да имаме едно добре развито и популяризирано електронно правителство. Това заяви в предаването "От петък до петък" министърът на електронното правителство Роман Василев. Той посочи и направеното досега:

Имаме голям брой регистри с информация. В момента ключови регистри се обединяват или връзват, което ще даде възможност за обмяна на информация междуведомствено по електронен път. Имаме различни информационни решения в различните ведомства. За тези, които не са интегрирани, трябва да се прецени по какъв начин да бъдат интегрирани, така че системите да си говорят между тях.

Доста усилия са хвърлени в развитието на електронното правителство от 2002-ра година насам, но не сме на нивото, на което трябва да бъдем, т.е. да има т.нар. "единен достъп" до електронното правителство или електронните услуги в България, изтъкна министърът. Той посочи, че до момента има добро развитие на електронни услуги в НАП, НОИ, НСИ и Митниците.

Василев подчерта, че у нас все още не е широко разпространен електронният подпис. Той добави, че без това няма как да има сериозно развитие на електронното обслужване.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна