Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ифтах Шапир: Башар Асад не иска международно разследване, защото може само да загуби от него

Снимка: Архив

Не вярвам, че в Сирия са били използвани биологични оръжия. Правителството не желае международно разследване, защото може само да загуби от него. Има толкова свидетелства за жестокости и насилие от страна на режима спрямо граждани, че дори и без употреба на химически оръжия Дамаск няма никакъв интерес да допуска международни изследователи. При разпръскване на повечето видове химически газове, следи могат да се открият само ако се разследва бързо и в непосредствена близост до мястото на инцидента. В рамките на няколко дни не остава никаква следа от газа „Зарин”, който е част от сирийския арсенал. Сирия разработва химически оръжия от над 30 години. Повечето информация сочи за нервнопаралитични газове като „Зарин”. Преди около 15 г. имаше опити за заработване на отровата Виакс. Нямам информация дали тези разработки са били успешни, но подозирам че са. Режимът може да изстрелва този газ с артилерийски балистични ракети и с авиационни бомби. Количеството на химическия арсенал е огромно.

Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" израелският специалист по химическите оръжия Ифтах Шапир. Той изрази опасение, че терористични групировки могат да се сдобият с част от арсенала на Башар Асад: 

Не се притеснявам за базите за производство, а за складовете с химическо оръжие. Според мен Бунтовниците, дори и да имат достъп до тях, няма да могат да използват оръжието в този конфликт, защото трябва да имат и съответните муниции за изстрелване, както и необходимите умения. Това което ме притеснява е възможността някои групи от опозицията да се сдобият с тези оръжия и да ги продадат на всякакви терористични организации по света. Възможно е да последва нова вълна терористични нападения както в Япония през 1995 г. – разпръскване на малки количества смъртоносен газ на обществени места. Ако Ал Кайда обаче се сдобие с такова оръжие, терористите нямат нужда от усъвършенствани военни технологии.  

Мисля, че част от тези оръжия са били прехвърлени в Ливан, но не толкова за да се въоръжи „Хизбула”, а за да ги съхранява. Тя няма техническата възможност да ги използва, но ако иска, теоретично, може да се сдобие с необходимите средства. Хизбула обаче няма никакъв стратегически интерес от това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна