Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Лазаров: Има вероятност да стигнем до арбитраж за сроковете за "Тракия"

Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е магистралния участък, който в момента липсва, за да е изцяло готова магистрала "Тракия", да бъде готов преди началото на активния летен сезон. В момента с фирмата-изпълнител водим спорове по отношение на увеличаването на срока след 31-ви май. Според нашето виждане максималният срок, който може да се увеличи, е до края на юни. Те имат претенция до края на юли. Все още водим спорове. Има голяма вероятност да стигнем до арбитраж за това нещо. Това заяви в предаването "Нещо повече" инж. Лазар Лазаров – председател на Агенция "Пътна инфраструктура". Според него около края на май ще се стигне до споразумение.

Не е възможно да има финансови неустойки, защото според договора – когато има претенции по отношение на срока, се отнасяме до арбитраж. Ако има забава, свързана с неизпълнение на договора – тогава може да има финансови неустойки. Когато има забава, свързана с метеорологичните условия, които те са представили, не може да искаме неустойки, а обсъждаме срокът, за който те могат по съдебен път да ни го наложат ние да го приемем.

Инж. Лазаров подчерта, че АПИ има възможност и за прекратяване на договора, ако има неизпълнение, но това ще отложи пускането на магистралата още повече.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна