Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективи пред евроинтеграцията на Западните Балкани

Снимка: www.europarl.europa.eu

Европейският парламент прие законодателен пакет, който да укрепи банковата система в целия Европейски съюз. Въвеждат се нови изисквания за прозрачността и капитала на банките, ограничения за бонусите на банкерите и стимули за кредитиране на малки и средни предприятия.

Изборите за нов Европейски парламент могат да се проведат от 22-ри до 25-и май, а не от 5-и до 8-и юни 2014-а г. съгласно проекторешение, прието в Страсбург. Според евродепутатите това би спечелило време за подготовката на избора на нов председател на Европейската комисия, насрочен за юли същата година.

Според Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент трябва да бъдат преразгледани правилата за основаване и финансиране на европейските партии. По темата започват тристранни разговори с Европейската комисия и Европейския съвет, за да може новите правила да влязат в сила преди изборите през 2014-а г.

Големите ромски квартали на Балканите са един чужд, смущаващ свят, в който съжителстват мизерията и лукса, написа ДПА в репортаж, в който пита може ли от тези места да тръгне емигрантска вълна към Запада? Този въпрос стои на дневен ред в момент, когато редица страни в Евросъюза се тревожат от евентуално масово преселение на хора от Югоизточна Европа, търсещи да избягат от бедността, коментира агенцията.

И на този фон започваме разговор за разширяването на Европейския съюз към Балканите. Днес в Европейския парламент трябваше да бъдат представени докладите за Сърбия и Косово. Отлагането беше обявено от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, който обясни, че причината е да бъдат изчакани резултатите от предстоящата среща в Брюксел между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи. Според Фюле постигането на ясно споразумение е от стратегически интерес както за Сърбия и Косово, така и за Западните Балкани в цялост, а и за Европейския съюз. Реформите в Македония продължават, въпреки политическото напрежение в страната - констатацията е от пролетния доклад на Европейската комисия. Тя очаква през юни Съветът на Европейския съюз да разгледа препоръката й за започването на преговори със Скопие за членство в Общността.

За перспективите пред евроинтеграцията на Западните Балкани Силвия Великова разговаря с Невена Алексиева от Центъра за европейски и международни изследвания. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна