Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бостън се съвзема след залавянето на Джохар Църнаев

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Със залавянето на втория заподозрян за взривовете на Бостънския маратон в САЩ завърши мащабната акция на полицията в града.

След като всички медии бяха заляти с кадри, показващи как по време на Бостънския маратон двама млади мъже с черни раници вървят между хората, а след това оставят раниците на местата, където бяха заложени саморъчно направените бомби, мнозина познаха двамата братя Тамерлан и Джохар Църнаев. Те са идентифицирани от органите като родени в Южна Русия, след това избягали в Киргизстан и отишли в Съединените щати преди десетина години. Установили се да живеят в Кеймбридж, Масачузетс.

Рано сутринта в петък 26-годишният Джохар Църнаев след престрелки с полицията беше заловен, но по-късно почина в болницата от раните си. По време на преследването на двамата братя един полицай беше убит, а друг ранен тежко.

По-големият брат беше заловен, но по-малкият - Джохар Църнаев, успя да избяга. Неговото издирване вчера парализира Бостън. Полицията и специални части блокираха бостънския квартал "Уотъртаун" и след детайлно издирване през целия ден, снощи Джохар беше заловен в покрита с брезент лодка, намираща се в двора на къща. Собственикът на къщата е насочил полицията, след като забелязал, че в покритата лодка в градината му има окървавен човек.

След залавянето на заподозрения той е отведен на носилка в болница в тежко състояние с неуточнени рани.

26-годишният Тамерлан е бил студент по счетоводство за три семестъра в Бостън, а 19-годишният му брат Джохар е учил медицина, бил е спечелил стипендия.

По публикацията работи: Елена Цанева - за БНР от Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени