Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заловиха и втория заподозрян за бомбения атентат в Бостън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Стотици жители на Бостън ликуваха посред нощ с американски знамена и възгласи "Ю Ес Ей" след залавянето на втория заподозрян за бомбения атентат от началото на седмицата.

Празнуваме залавянето на заподозрения. Усещам облекчение, мисля, че всички усещат облекчение. Сега ще мога да се върна в университета, каза студент пред Си Ен Ен.

19-годишният студент от Масачусетския университет Джохар Царнаев бе заловен часове след като брат му Тамерлан бе застрелян от полицията, съобщи комисарят на полицията в Бостън Ед Харис:

Той бе ранен, най-вероятно при престрелката от предната нощ. Ние също дадохме ранени. Служители от бостънското и масачусетското управление и агенти на ФБР обградиха заподозрения. Последва нова престрелка. Накрая трябваше да използваме зашеметяваща граната, за да го извадим без повече наранявания.

Докато траеше мащабната полицейска акция градът бе в обсадно положение - общественият транспорт бе спрял, училища, университети и магазини бяха затворени, а линейките минаваха само с полицейски конвой.

Президентът Барак Обама поздрави сънародниците си, но призна, че още много въпроси остават без отговор:

Защо млад мъж, който е израснал и учил тук като част от нашето общество и нашата страна, е прибягнал до това насилие. Как двамата са планирали и извършили нападението и дали са получили помощ. Семействата на загиналите се нуждаят от отговори на тези въпроси.

При атентата в понеделник бяха убити трима души, включително и 8-годишно момче. Десетки бяха тежко ранени.

Коментар по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени