Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джохар Царнаев е обвинен в използване на оръжие за масово унищожение

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Федералните власти в Съединените щати повдигнаха обвинение срещу Джохар Царнаев – оцелелият заподозрян за експлозиите в Бостън. В болницата, където Царнаев се лекува от рани в областта на главата, врата, краката и едната ръка, съдия Мариан Баулър му отправи обвинение, след което го запозна с неговите права. Според телевизия Ен Би Си 19-годишният заподозрян е дал писмени свидетелски показания, според които той и брат му не са били в контакт с каквато и да е чуждестранна терористична организация.

Джохар Царнаев беше обвинен в използване на оръжие за масово унищожение, при което е убил трима и е ранил повече от 200 души. Определението "оръжие за масово унищожение" отваря възможността за искане на смъртно наказание от федералния прокурор. Представени са детайли от неговото поведение по време на атаката. От документа става ясно, че на видеозапис се вижда как Царнаев оставя чанта, използва телефона си и мигове след това избухва първата бомба. Федералните власти разполагат и с физически доказателства, които го свързват с експлозива.

Обвинението изправя заподозрения пред нормален наказателен съд и така се изключва възможността, предложена от някои републиканци, за военен съд. Основният аргумент за отхвърлянето на предложението е, че задържаният е американски гражданин, извършил престъпление на родна почва.

Според New York Times единствената дума, която Царнаев е разменил с магистрата в болницата, е била "не", когато бил запитан дали може да си позволи адвокат. В края на срещата си с него съдия Баулър е заключила, че той е вменяем и е наясно със съдебната процедура.

Състоянието на заподозрения все още остава критично и не е ясно дали раните му са породени от опит за самоубийство или са в резултат на престрелка с полицията.

По публикацията работи: Младен Петков - САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени