Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски дипломати разпитват родителите на Тамерлан и Джохар Царнаеви

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Делегация от американското посолство в Москва е отпътувала за руския севернокавказки регион на Дагестан, за да интервюира родителите на двамата братя Тамерлан и Джохар Царнаеви, заподозрени за извършването на бомбените атентати в Бостън. Служител в посолството е съобщил, че делегацията е напуснала руската столица вчера. По думите му подобни действия са в рамките на сътрудничеството между ФБР и руските власти за разкриване на смъртоносните нападения.

САЩ успяха да установят че Тамерлан Царнаев, покойният заподозрян във връзка с атентата в Бостън, през 2012-а г., заминава за Русия. Завръщането му обаче мина незабелязано, призна министърът на националната сигурност Джанет Наполитано.

Тя потвърди съобщението на сенатора републиканец Линдзи Греъм от Южна Каролина за допусната правописна грешка в името на чеченеца. Според него заради това ФБР не успяло да отбележи заминаването на Тамерлан Царнаев за Русия - за разлика от ведомството на Наполитано. Министърката обаче не уточни нито причината, нито последиците от правописната грешка, посочва АФП.

За разлика от брат си Джохар, също заподозрян за атентата, Тамерлан Царнаев не бе натурализиран, той имаше постоянно разрешително за работа в САЩ, напомня агенцията. Изслушванията в Сената бяха поискани от сенатора републиканец Джон Маккейн, за да се изясни дали американските власти са пропуснали да забележат евентуални признаци, които биха им дали възможност да осуетят подготвяните атентати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени