Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудовите злополуки за първото тримесечие на 2013 г. - по-малко спрямо 2012 г.

Снимка: БГНЕС

Сухопътният транспорт, търговията на едро и държавното управление са трите сектора с най-голям брой трудови злополуки, показват данните на КНСБ. Синдикатът почете паметта на хората, загинали при трудови злополуки. Двайсет и осми април е Международен ден на загиналите при трудови злополуки.

През първото тримесечие на годината се отчита намаление на броя на трудовите злополуки в сравнение със същия период на 2012 година, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

Има и добър знак, ние виждаме, че за последните три години в България смъртните злополуки намаляват. Макар че 82 загубени живота през миналата година никак не могат да ни успокоят.

Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт добави:

През миналата година броят на трудовите злополуки е с известно нарастване спрямо 2011 година.

Проблемът с недостатъчните инвестиции на средства за намаляване на риска от трудови злополуки засяга предимно малките предприятия, заяви директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова.

Има предприятия, има работодатели, които инвестират средства и в подобряване на условията на труд, категоричното доказателство за това е намаленият брой на смъртните и довели до трайна неработоспособност на хората злополуки.

Какви са възможностите за насочване на финансов ресурс за безопасни условия на труд в малките фирми, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

Продължаваме да настояваме към тях да има по-лесни условия за кандидатстване, като обаче това не трябва да се превръща в дискриминация към големите фирми.

КНСБ връчи традиционните награди "Прометея". Наградените са столичното 22-ро училище "Георги Раковски", МБАЛ в Бургас и електроразпределителното дружество EVN за подобряване на условията на труд и безопасността на работното място.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна