Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат създаването на Съвет по демографска политика към президента

Снимка: БГНЕС

Да бъде създаден съвет по демографска политика към президента призова
проф. Дамян Дамянов - председател на Съюза на учените и на Националния алианс "Живот за България" в предаването "Неделя 150" на БНР. Според него, нуждата от последователни мерки за решаването на демографския проблем налага създаването на такъв съвет:

Този съвет трябва да говори, както за анализа на миналото  настоящето и бъдещето, така и да анализира законотворческата дейност, свързана с демографията и с всички други закони, които оказват неблагоприятно влияние върху демографските процеси и в края на крайщата да маркира общи мерки, които обаче би трябвало да се приемат с национален консенсус и с ясното разбиране, че камбаната бие.

Също пред "Хоризонт" проф. Димитър Димитров от Сдружението за национално съхранение посочи някои от тревожните демографски данни:

Имаме един тотален коефициент на плодовитост, който намалява до 1,51 деца през 2011 година. Общата смъртност достига равнища, които са едни от най-високите в ЕС. Вече преждевременната смъртност на лица под 65 години представлява около една четвърт от всички смъртни случаи за 2011. По този показател България се нарежда на едно от първите места в Европа. В комбинация с интензивните процеси на външната миграция, съвместното действие на тези тенденции превръща България в една от страните в Европа, в които процеса на остаряване и спад на населението напредва с най бързи темпове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна