Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куцкова: Когато ръководещи държавата газят върху законите, проблемът е сериозен за всички

Снимка: Архив

Съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите, не е изненадана от това, което е чула в публикуваните разговори между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия прокурор Николай Кокинов.

Най-стряскащото за мен като юрист е, че толкова широко пропагандираното разделение на властите не съществува за някои хора. При това хора на високи постове в дръжавата. Проблемът е много сериозен. Когато хората, ръководещи държавата, не само не спазват Конституцията и законите, но и грубо газят върху тях, страдат всички. Не мога да ви кажа дали ще има наказани, защото е важно какво обвинение ще бъде внесено, как ще бъде доказано. При нас се вдига много шум при първите действия на прокуратурата, а след това няма присъди. Но колко хора са се замисляли защо няма присъди - дали защото нещо калпаво не е внесено в съда. Нека да видим края на тази процедура, да не викаме хоп преди да сме скочили, каза Куцкова, а също и че се надява ВСС да отговори на обществените надежди.

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" каза в предаването "12+3", че намира няколко теми в записите, които е чул.

Едната тема са подслушванията, втората тема е оповестяването на информация, свързана с досъдебно производство. Дали има състав на престъпление ще реши прокуратурата. Но това, което ми се струва, че трябва да бъде извод, е че информацията до предявяване на материалите трябва да бъде защитена. У нас като че ли се обърнаха нещата. Виждаме, че информация, свързана с разходите на държавата, държавни харчове или европейски проекти, се пази в тайна. А такава, която наистина трябва да е тайна, носи грифове - виждаме я да се разнася насам- натам.

Според Кашъмов проблемът е дали и доколко се съхранява информацията за проверки и разследвания, как се пази интегритетът на магистратите. Това са важни въпроси, които трябва да се решат за съдебната система. А другите въпроси - за подслушването - законно или незаконно, също трябва да намерят решение.

Чуйте мненията в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени