Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският пътнически самолет, който вчера вероятно е бил обстрелян с ракети над Сирия, не е засегнат

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският пътнически самолет, който вчера вероятно е бил обстрелян с ракети над Сирия, не е получил никакви повреждения. Това съобщиха източници от авиационните власти, които са проверили състоянието на самолета.

Самолетът "Еърбъс А-320" на руския авиокомпания "NordWind”, със 159 пътници на борда, е изпълнявал чартърен полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до град Казан, където се приземил по разписание. Прелитайки над сирийска територия, екипажът забелязал, че се водят бойни действия и е трябвало да маневрира, за да избегне заплахата от изстреляните две ракети „земя-въздух", които се взривили в близост до самолета.

Според руски медии Дамаск е признал, че в понеделник сутринта от неизвестни позиции действително са били изстреляни две ракети. Същевременно от Сирийската държавна авиокомпания съобщават, че диспечерските служби не разполагат с информация за обстрелян самолет и не са получавали сигнали за подобен инцидент.

Командирът на екипажа Николай Распопов заяви днес, че не е сигурен дали ярките светлини в небето са били именно от взривилите се ракети, но потвърди, че веднага е поискал разрешение от наземните служби да увеличи височината на полета: Относно обстрела, не мога да кажа нищо конкретно - имаше ли обстрел, нямаше ли обстрел. Видяхме ракети, които се издигаха на височина от около 10 км, но бяха ли това ракети или други предмети, никой не знае, заяви командирът на самолета.

Днес руската федерална агенция „Росавиация” забрани до второ нареждане всички полети на граждански самолети, включително транзитните, в района на държави, където се водят бойни действия.

Информация на Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна