Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изясниха самоличността на новите задържани за бомбения атентат в Бостън

Снимка: ЕПА / БГНЕС

За тримата нови заподозрени от ФБР за съучастие в бомбените атентати в Бостън миналия месец се съобщава, че са приятели на Джохат Царнаев. Тримата са били под наблюдение в продължение на 10 дни.

Арестуваните са Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев. Те са граждани на Казахстан. Те са арестувани най-напред за допуснати нарушения свързани с техните студентски визи. На 20 април са били задържани за граждански имиграционни нарушения и са били във федерален арест най-напред. Третият обвиняем е Робел Филипос, американски гражданин от Етиопия.

И тримата са били приятели със Джокхар Църнаев. Те са се опитали да го защитят като са влезли в стаята му в общежитието 3 дни след терористичната атака и са взели раницата му, в която е имало фойерверки. За сега към тримата 19 год. студента няма обвинения за участие в атентата. Според съдебните документи на ФБР двама от тях са признали, че около месец преди трагедията Царнаев е казал пред тях, че знае как може да се направи бомба.

Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев са обвинени в заговор за възпрепятстване на правосъдието чрез укриване и унищожаване на доказарелства. Робел Филипос, който се е дипломирал заедно с Царнаев от средното училище Кембридж е обвинен, че е излъгал следователите, че не е посещавал стаята на Царнаев.
Според ФБР, само часове след като бяха разпространени видеозаписите с двамата братя на 18 април, приятелите на Царнаев са се усъмнили, че той е един от атентаторите, влезли са в стаята му в общежитието и са взели от там раницата и лаптопа му, а след това са ги изхвърлили.

На 14 май ще бъде следващото изслушване в съда. Ако бъдат осъдени Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев ще получат по 5 години затвор и по 250 000 долара глоба, а Робел Филипос ще получи 8 години и 250 000 долара глоба.

19-годишният студент Джохар Църнаев е обвинен в убийство на 3-ма души и в нараняването на повече от 200 със саморъчно направени бомби, които бяха взривени по време на маратона в Бостън. По големият му брат Тамерлан беше убит по време на ареста.

По публикацията работи: Елена Цанева - кор. на БНР в САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени