Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат военното обучение в училищата и университетите

Снимка: БГНЕС

В края на февруари на фона на протестите и малко преди да подаде оставка, правителството на Бойко Борисов върна военното обучение в училищата и университетите и одобри Наредбата за условията и реда как това да стане.

Основното, което налага въвеждането на подготовка на учениците в средните училища и военно обучение по желание на студентите във висшите училища, е преди всичко изпълнение на конституционните задължения на българските граждани, т.е. да бъдат обучени и да придобият знания и умения преди всичко по въпросите, свързани със защита на населението, отбраната на страната и личната им сигурност. Това се налага и от факта, че от 2007 г. беше отменена задължителната наборна военна служба, т.е. теоретично запознаване на учениците със задълженията им по отбраната на страната и личната им сигурност, а за студентите – възможността за военно обучение под формата на курсове за специална и начална военна подготовка с продължителност 90 академични часа, там ще има и практика и тези, които завършат, ще имат възможност да кандидатстват за свободни длъжности в редиците на въоръжените сили или да бъдат записани в резерва. Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" полк. Иван Георгиев от Министерството на отбраната. Той подчерта, че за учениците няма да има практически занятия, а ще бъдат задължителни преминаването на 5 учебни часа в 9-и клас и 5 учебни часа в 10-и клас – теоретична подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната, действия при терористични актове и кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили към настоящия момент. Ние ще дадем и някакво военно патриотично възпитание към ценностна ориентация и нагласи за родолюбие, достойнство, чест, дълг, отговорност към страната, добави полк. Георгиев.

Военната подготовка и курсовете ще бъдат провеждани от военнослужещи, цивилни служители от териториалните структури към Централното военно окръжие или от цивилни лица, където министерството няма възможност да покрие региона. На тези хора ще се плаща от бюджета на Министерството на отбраната.

Към момента около 70-75% от учениците имат положително отношение към усвояването на такива знания, подчерта още полк. Георгиев.

Според гражданския историк Явор Сидеров изобщо не може да се прави аналогия между старото военно обучение от преди 1989 г. и това, което ще се случва сега. Той смята, че сегашното е една относително плаха инициатива на Министерството на отбраната за въвеждане на минимален образователен стандарт по отношение на отбраната на страната. В това няма нищо скандално и проблематично, категоричен е той.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени