Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха блокадата на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС

Осемчасовата блокада на граничния пункт "Капитан Андреево" беше вдигната. Представители на протестиращите превозвачи постигнаха споразумение с турските власти да се оттеглят, докато се насрочи официална среща между ресорните министри на двете страни. На гранично- пропускателния пункт Капъкуле се проведе и българо-турска среща по проблемите на превозвачите.

През деня през пункта бяха пропускани само леките коли и се беше образувала 5-километрова опашка от чакащи ТИР-ове.

Българските превозвачи са недоволни от налаганите от турска страна рестрикции:

Автомобилът е натоварен примерно от Турция за Германия със СЕМТ-разрешително, той прибира СЕМТ-разрешителното, казва: "Има проблеми, искам нормално разрешително за трета страна", представям му трета страна разрешително, той казва: "Това не ми харесва, дай ми друго" и камионът стои 24 часа без никакви мотиви, казва един от шофьорите.  

Валентин Божков от Държавната автомобилна инспекция обясни, че турските митничари са искали подкуп от нашите превозвачи:

По информация, с която разполагаме и утвърждение на колегите, трябва да се извършват подобни корупционни практики, за да минават безпрепятствено. Това е нещо, срещу което ние категорично възразяваме, те ще ви дадат и повече информация. Не мога да кажа какви пари са искани, твърденията са за между 100 и 200 евро за пропускане на автомобил. Цялата тази информация, с която разполагаме, сме я предали на митническите служби в съседна Турция.

Заместник-министърът на транспорта Албена Лазарова информира:

Разбрахме следното - докато не се проведе срещата между двамата министри на транспорта г-н Кръстев и г-н Йълдъръм, от страна на митницата и на властите в Турция, ще се прекрати това, което ние смятаме също, че съществува, необосновано репресиране под някаква форма на нашите превозвачи, ще се облекчат преминаването им през турска територия.

Ако турската страна страна не спази договорените  изисквания,  от понеделник българските превозвачи ще блокират всички входно-изходни пунктове за България, каза Петко Ангелов -  директор на компания за международен транспорт и спедиция:

За 15 дни от турска страна обещаха, че ще бъде снижен контролът и ще пускат превозните средства, които са. Блокадата е отменена, чакаме да се срещнат министъра на България и турския министър. Незаконно ни спират по турските граници. Спира се автомобилът, стои 2-3 дни, не ни дават обяснения защо и след 2-3 дни се пуска автомобилът.

По публикацията работиха: Дора Атанасова, Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени