Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проливни дъждове наводниха Североизточна Франция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Продължителни обилни валежи причиниха наводнения в Североизточна Франция. Властите в Париж взеха мерки заради застрашителното покачване на нивото на река Сена.

Опасността от голямо наводнение в Париж и Североизточна Франция отминава, но областите по поречието на Сена остават в повишена бдителност заради преливането на реката. Най-сериозна е ситуацията в департамента Од, където водите на Сена заляха десетки декари земеделска площ. Особено пострада селището Бюшер, където бяха наводнени близо 40 къщи и няколко промишлени обекта. През нощта противопожарната охрана остана мобилизирана за евентуално евакуиране на населението.

В Париж, където нивото на Сена се покачи с около 1 метър над обичайното, са затворени крайбрежните улици и тунели в центъра около Айфеловата кула. Те ще останат недостъпни поне още една седмица. Метеорологичните служби дават прогнози за нови валежи, макар и без драматични последици. Специалисти обаче предупреждават, че историческото наводнение в Париж от 1910 г. може да се повтори в близките години.

По публикацията работи: Юлия Талева – кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна