Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел обеща Германия да остане ангажирана с Афганистан

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Канцлерът Ангела Меркел направи изненадваща визита в Афганистан, където посети германския контингент.

Само седмица след смъртта на германски войник в Афганистан на изненадващо посещение там пристигна канцлерът Ангела Меркел. Тя кацна в Мазари Шариф рано тази сутрин. Пътуването й до Афганистан е било планирано от канцлерството още преди смъртта на германския войник. Заради съображения за сигурност обаче визитата й бе държана в тайна до последно.

Меркел искаше да разговаря с войниците за планираното оттегляне на германските части от Афганистан. Убийството на техния колега обаче промени плановете й. След сбогуване с приятели на загиналия войник тя излетя с хеликоптер от Мазари Шариф към Кундуз. Пред частите на Бундесвера там Меркел обеща, че дори и след изтеглянето им Германия ще продължи да се ангажира с Афганистан. Ще следим политическия процес в страната, каза тя.

Германските части ще се изтеглят от Кундуз през есента. Те охраняваха провинцията през последните десет години. Сега трябва да се подготви мирното провеждане на президентските избори през 2014-а година, посочи канцлерът. Тя говори и за развитието на икономиката като единствен изход от кризата в Афганистан.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна