Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският външен министър Ахмет Давутоглу пристига на посещение в Германия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турският външен министър Ахмет Давутоглу пристига в Германия, за да се срещне със семействата на 8-те турски жертви на неонацистка група, срещу която започна процес в Мюнхен. Давутоглу ще разговаря и с германския външен министър Гидо Вестервеле

Посещението на Давутоглу в Берлин трябва да сложи началото на т. нар. стратегически диалог между Германия и Турция, в рамките на който се предвиждат редовни консултации на правителствено равнище, както и създаване на работни групи за обсъждане на проблемите пред по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете страни.

Но визитата на Давутоглу в Германия, която включва и среща с близките на осемте жертви на неонацистка групировка, цели да покаже и силната заинтересованост на турските власти от съдбата на живеещите в Германия близо три милиона турци. В Турция вече има гласове, че процесът срещу неонацистката групировка в Мюнхен нямало да бъде справедлив, защото в съдебната зала над подиума, на който са разположени съдиите, имало кръст с разпънатия Исус Христос, което предполагало вземане на страна в процеса. Тези обвинения бяха категорично отхвърлени от политици от всички германски политически партии, които заявиха, че в един обективен и безпристрастен съдебен процес традиционните символи, присъстващи във всяка съдебна зала в Германия, не оказват никакво влияние върху решението на съда.

Информация на Татяна Минчева - Германия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна