Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Няма да се стигне до опорочаване на вота след откритите 350 000 бюлетини

Всички секции в страната са отворени
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия увери всички избиратели и участващите в изборите политически партии и коалиции, че няма да се стигне до опорочаване на вота след намирането в печатница в Костинброд на 350 000 бюлетини, отпечатани над количеството, поръчано от Министерския съвет. Те са поставени под засилена охрана, което гарантира, че с тях няма да се извършва гласуване, каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов:

Намерените в печатницата бюлетини, след като вече са под охрана, няма да се използват за гласуването. Това няма да доведе до опорочаване на изборния процес, както и до вота на всички български гласоподаватели. Това, което е разпределено по секциите, взети са всички надеждни мерки, че това са оригиналните бюлетини, с които ще се извърши гласуването.

Само онези бюлетини, които във вчерашния ден са били разпределени по секции под надзора на РИК от общините и в присъствието на членове на секционната избирателна комисия – само с тези бюлетини ще се изразява вотът. Гаранция за надеждността на вота на всеки един избирател е обстоятелството, че днес сутринта в 7 часа, преди да започне гласуването, всяка една секционна комисия разпечатва печата, с който ще подпечатва бюлетините, наранява го по уникален начин и полага два печата – преди избирателят да отрази своя вот и след като избирателят излезе от кабината за гласуване и преди да я пусне в урната. Нека избирателите да бъдат бдителни секционната избирателна комисия да им постави тези печати, да не бързат да пускат бюлетината преди втория печат.

Троянов предупреди избирателите, че в никакъв случай, освен знака Х, да не слагат в бюлетината други допълнителни отбелязвания, знаци, числа, подписи, включително и подписи на членове на секционната избирателна комисия. 

Всички секции в страната вече са отворени. Изборният процес протича спокойно. В ЦИК няма данни за прекъсване на работата на секции.

Към момента няма сигнали, които да налагат намесата на ЦИК. ЦИК се намесва по жалби и сигнали срещу медии с национален обхват. Всички останали сигнали за нарушение на изборния процес, за недопустима агитация на място - се проверяват от съответната районна избирателна комисия, уточни Троянов.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна