Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата за гласуване на емигрантите

Снимка: Архив


Британец, ветеран от Втората световна война, който поведе кампания, за да могат дългогодишните емигранти да гласуват на парламентарните избори, загуби съдебната битка в Страсбург. Според 91-годишния Хари Шиндлер сегашната забрана за гласуване във Великобритания за всеки, който е живял в чужбина над 15 години, нарушава правата му. Въпреки че от 1982-ра г. живее в Италия, той настоява, че поддържа силни връзки с Обединеното кралство. Евромагистратите обаче не приеха аргументите му.

Европейският съд по правата на човека реши, че Великобритания има право на преценка кой може да гласува и законите на страната са пропорционални. Още повече, че в случая Шиндлер ще има право да избира британски депутати, ако се върне да живее в родината си. Всяка държава може да ограничи правото за участие в парламентарни избори на гражданите, които от дълги години са емигранти- постанови съдът в Страсбург, стига ограничението да е адекватно и балансирано.

Дали ако и България въведе подобно ограничение, няма да бъде осъдена в Страсбург за нарушаване на правото на свободни избори, до каква степен в България има почва за подобно решение, какви са аргументите "за" и "против" националното законодателство да регламентира ограничение в избирателните права на дългогодишните емигранти, какви са разумните срокове за пребиваване извън страната, след които могат да се ограничат правата за гласуване -  коментира адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за европейска интеграция и човешки права.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна