Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защита на личните данни

Снимка: Архив
Неотдавнашно проучване на Евробарометър показва, че 70% от европейците се безпокоят, че компаниите могат да злоупотребят с техните лични данни.

Комисията по граждански свободи в ЕП също подготвя своята позиция по законодателния пакет, който ще замени законодателството от 1995-а г., което е в сила в момента. Важните нововъведения в правилата ще включват изискването към компаниите да получат съгласие от гражданите, за да обработват данните им, правото на гражданите да искат техните данни да бъдат изтрити и необходимостта компаниите ясно да обявяват своята политика в областта на зашитата на данните.
Проект, наречен "Съвременен център за кибер-защита" започва от началото на февруари тази година.Той е разработен и спечелен от консорциум от 28 компании в 14 държави - членки на ЕС. Българският представител е "Български пощи" ЕАД . Какво представлява този проект, какъв е смисълът от него, как той ще подобри увереността ни, че сме защитени когато ползваме различни услуги по електронен път,  които са свързани с финансови транзакции и лични данни в системата на пощите, коментира Румен Дончев, ръководител на отдел "Информационна сигурност" в "Български пощи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна