Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден на заболяването сърдечна недостатъчност

Снимка: Архив

10-и май е определен от Европейското кардиологично дружество като ден на сърдечната недостатъчност. Акцентът в тазгодишната кампания е да се разработи и предостави обучителна информация, предназначена за лекарите от доболничната помощ, пациентите, техните семейства, както и за хората с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност.

Дружеството на Кардиолозите в България подкрепя Европейския ден на сърдечната недостатъчност. В няколко столични болници ще се извършат безплатни прегледи. Надежда Цекулова разговаря с проф. Теменуга Донова, завеждащ Кардиологично интензивно отделение в университетската "Александровска" болница. От нея научаваме кои са симптомите на заболяването сърдечна недостатъчност.

Доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България, коментира нещастния случай, при който дете почина по време на час по физическо възпитание и спорт. Според него причината за смъртта на петокласника е състояние, което се нарича внезапна сърдечна смърт. В България няма профилактика, не съществува организиран скрининг, не работи система, която да реагира адекватно при спешни състояния - заяви доц. Петров. Симптомът за възможен проблем, провокиран от физическо натоварване, е камерна тахикардия, като това е състояние, което крие риск от фатален изход. Пациентът може да се изведе лесно от подобно състояние с дефибрилация. Доц. Петров даде пример с развитите европейски страни, където съществува практиката обществените места като училища, университети, жп гари, летища и метро, да разполагат с дефибрилатор. От Дружеството на кардиолозите в България ще настояват това да се случи и в България. Ще е необходима и промяна в законодателството. В България право да извършват електрокардиошок имат само лекарите, докато в европейските страни не е така. Всеки, който е обучен може да съдейства, ако е свидетел на спешно състояние от сърдечен характер. Според доц. Петров това могат да са парамедици, полицаи, пожарникари, фелдшери и медицински сестри. Това са потенциални дарители на живот - категоричен е доц. Петров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна