Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с различна сексуалност все още са дискриминирани

Снимка: БГНЕС

Хората с различна сексуалност в България продължават да бъдат дискриминирани. Според проучване на Европейската агенция по основните човешки права, 26 на сто от тях са били заплашвани или нападани заради факта, че са хомосексуални.

Страх, изолация и дискриминация са най-често срещани сред хомосексуалистите. Според най-голямото он-лайн проучване досега в Евросъюза, тези хора не могат да бъдат естествени в ежедневието си. Анкетирани са повече от 93 000 души, самоопределили се като лесбийки, гейове, би и транссексуални.

Данните представи Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет:

Трансполовите хора съобщават много по-често, че са обект на дискриминация. Над една четвърт от допитаните съобщават, че са били обект на дискриминация на работното си място. В повечето от държавите членки, включително и България, над 90% от допитаните съобщават, че в училище са били обект на тормоз.
За сравнение през последната година у нас 26 на сто заявяват, че се чувстват дискриминирани на работното място, а 34% съобщават, че поне веднъж са били заплашвани или атакувани физически заради сексуалната си ориентация.

В подкрепа на хомосексуалните в края на юни по централните софийски улици ще премине София-прайт тази година под мотото "Различни хора, равни права.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени