Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Във всички секции в Турция има фалшификации

Снимка: Архив

За нарушения в избирателните секции в Турция сигнализира лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той отново поиска свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Партията на Янев направи първото си публично изявление, след като не успя да прескочи 4-процентовата бариера и няма да присъства в новия парламент.  

Янев твърди, че във всичките 86 секции в Турция има фалшификации. В понеделник РЗС ще оповести чрез коя институция ще внесе жалба до Конституционния съд, в която се настоява за касиране на изборите в секциите в Турция. Според Янев там е имало дописване на избиратели, които не са имали право на глас, купувани са номера на невалидни български документи за самоличност и са подавани повече от 936 гласа в секция, което надвишава максимума.

Има дописване на избиратели, вписани в изборния ден под чертата на избирателните списъци, които не са имали право да гласуват или не са разполагали с валиден български документ за самоличност, с който да удостоверят самоличността си. Във всички 86 избирателни секции в Република Турция са били попълвани номера на невалидни български документи за самоличност или изобщо не са били попълвани графите, където се вписват номерата на валидните български документи.

Има секции, в които са подавани над 1200 гласа, каза още Янев и изчисли, че ако изборите в секциите в Турция бъдат касирани, ДПС ще изгуби 5 депутатски мандата.

Според РЗС ДПС е най-големият победител на тези избори, защото е постигнал мюсюлманизиране на еднородни български територии. Ако се сформира правителство, то БСП и ДПС ще управляват с по малко от 19% от имащите право на глас, каза Янев и посочи, че няма да си подаде оставката, докато не се приеме нова конституция.

По публикацията работи: Светослава Кузманова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна