Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроинтеграцията на Западните Балкани

Снимка: Архив

България подкрепя европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани, включително и на Косово, каза министър-председателят Марин Райков, след разговори с премиера на Косово Хашим Тачи, по време на посещението му в София.

Следващата седмица предстои среща в Брюксел между премиерите на Сърбия и Косово, по покана на Европейския външен министър Катрин Аштън, за разговори по прилагане на Споразумението за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Бързото прилагане на Споразумението е от ключово значение за Брюксел и за самата Катрин Аштън, която вложи немалко усилия в това посредничество. Дачич и Тачи парафираха документа на 19-и април.

В интервю на Николай Кръстев в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Хашим Тачи коментира значението на Споразумението за доброто развитие на региона и за европейската интеграция на Западните Балкани, като отделя внимание и на позицията на сърбите в Северно Косово. Отношенията с България Тачи също поставя в контекста на разширяването на Европейския съюз. Той оценява отношенията между двете страни като добри и посочва областите, в които може да се активизира бизнес-сътрудничеството.

Чуйте интервюто на Н. Кръстев с Хашим Тачи от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна