Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на транспорта на България и Турция се споразумяха по проблемите на границата

Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Кристиан Кръстев и турският му колега Бинали Йълдъръм стигнаха до споразумение на срещата, която се проведе снощи в Лайпциг. Повод за преговорите беше ситуацията около българско-турската граница - преди дни наши превозвачи блокираха граничния пункт "Капитан Андреево" заради затруднения от турските митнически власти.

Южната ни съседка се е съгласила да преразгледа ограниченията и да намали времето, за което българските товарни автомобили могат да извършват превози от Турция до Германия или до друга страна и обратно при спазване на всички изисквания за това. Във вторник на експертно ниво ще се уточнят детайлите по предлагането на тази нова разпоредба. Ресорните министри са се разбрали и по въпроса за фактурите за произхода на стоката. Според договорката няма да има проблеми с фактурите, които предоставят превозвачите при извършване на превозите.

Министър Кръстев е поставил и друго искане – да бъдат увеличени с 30% разрешителните от и за трета страна, като това е и най-наболелият въпрос между двете страни. Министърът на транспорта на Турция се е съгласил това искане да бъде разгледано. В Истанбул ще бъде изпратена българска делегация, която ще договори детайлите по постигнатото споразумение на срещата във вторник.

По публикацията работи: Добрина Карамболова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна