Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЛАФ получила от българските власти едва 4 сигнала за възможни злоупотреби през 2012-а

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Едва четири сигнала за възможни злоупотреби с еврофондове е получила през миналата година Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ от българските власти. Това съобщи генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер, като добави, че над десет пъти повече сигнали са били получени от частни лица у нас.

На фона на четирите сигнала, постъпили от властите у нас, частни източници, включително и анонимни, са подали 46 през 2012-а година. Според Джовани Кеслер неравномерното разпределение на подадените сигнали от частни и обществени източници означава, че съществува проблем, той обаче не уточни какъв.

От ОЛАФ днес представиха доклада си за миналата година, като в него отново не се съдържа статистика по колко са разследваните случаи в различните страни. Не бяха дадени и данни кои водят тази класация, която България оглавява от 2008-а година насам. Съобщено беше обаче, че страната ни е сред тези, които през миналата година са получили най-много юридически препоръки от службата – заедно с Румъния и Белгия.

Днес Джовани Кеслер отказа да коментира дали ОЛАФ разследва бившия земеделски министър Мирослав Найденов и ако да – за какви нарушения, като обясни, че не разполага с информация по този въпрос.

ОЛАФ отчете, че през 2012-а е работила по общо 716 разследвания, традиционно най-много от тях са били свързани със злоупотреби със селскостопанските и структурните фондове или с работата на служители в европейските институции.
По публикацията работи: Диана Чепишева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна