Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oтбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Снимка: Архив

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По този повод, Българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен за всички дейци на просветата и културата в България и ще отправи благопожелания и благословение за празника.

В София гвардейски духов оркестър и ученици от Духовната семинария водят шествието за 24 май

Хората вече са се събрали край фонтана пред Националния археологически музей, откъдето започна празничното шествие, което ще завърши пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий". Там ще има официална церемония и тържествен водосвет за празника на просветата.

Семинаристите носят голяма икона са светите братя Кирил и Методий. В шествието участват министърът на културата Владимир Пенев, народни представители, заместник-министрите на образованието и на културата Мариана Банчева и Мила Сантова, заместник-кметовете на София Тодор Чобанов и Дончо Барбалов, дипломати, ректори, учени. В шествието се включиха ученици от столични училища. Те носят българското знаме и знамена на своите учебни заведения.

Приветствия произнесоха президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и писателят Георги Господинов.

Днес по стара традиция отново сме се събрали пред паметника на светите братя Кирил и Методий, за да отдадем почит на тяхното дело. /…/ 24 май се превръща в най-истинския, в най-българския празник, символ на националното ни обединение около духовността, знанието, културата. Безсмъртните слова на Стоян Михайловски и мелодията на Панайот Пипков и до днес изправят на крака българи от всички краища на света и карат сърцата ни да туптят заедно, в един ритъм и да туптят гордо. Делото на братята Кирил и Методий е залегнало в процеса на изграждане на държавата ни, на формиране на българската нация. То остава завинаги вплетено в превратната история на България и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и към културата, да търсим упование в силата на знанието, в силата на вярата.

Вярвам, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и успешното си бъдеще. Днешният ден е празник и на европейските ценности, на споделеното културно наследство, на общото европейско бъдеще.

На всички съвременни будители искам да кажа, че не са сами в своята кауза. Като държавен глава вярвам, че една модерна, успяваща и просперираща дъражва се гради и развива уповавайки се на науката, на образованието, на изкуството и на културата и за да можем днес и в бъдеще с още по-голяма гордост да пеем "Върви, народе възродени" ни е нужно обединение около каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви:

Гордея се, че именно днес врати отваря първият от четирите музея, които ще открием през следващата една година в нашия град. В подземното археологическо ниво на църквата "Св. София" е събрана на едно място история от 18 века. Това е уникално богатство за града ни и за европейското културно наследство. Съчетанието от силен дух, древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатстваме заедно с целия югозападен регион. Убедена съм, че всеки лев инвестиран в образование и култура дава най-ценните плодове. Тях нищо не може да замени, защото развива знанията и уменията на младите хора, гарантира перспективата за развитието на нацията.

Министърът на културата Владимир Пенев поздрави българския народ по случай празника с цитат от стихотворението "Върви, народе възродени".

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна