Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Ботевите дни във Враца

Снимка: Община Враца

Със запалване на вечния огън в центъра на Враца ще бъде поставено началото на дните, посветени на 137-годишнината от подвига на Христо Ботев и четата му.

Ботевите дни са прекрасна форма за честване на подвига на Ботев, Ботевата чета и борците за свобода чрез най-разнообразни културни, политически и обществени прояви.

Просто отбелязваме почитта си към този човек. Това, че той ще остане жив в нашите мисли за векове наред. Така врачани описват неповторимото настроение, което създават в града дните, посветени на Ботев.

Програмата на честванията включва традиционни прояви като националния поход по стъпките на Войводата и четата му от Козлодуй до връх Околчица, където на 2-ри юни се провежда всенародното поклонение в памет на загиналите за България. Традиционни са и митингът-заря на 1-ви юни и националният литературен конкурс за младежи "Живеем в земята на Ботев".

Тази година по време на Ботевите дни ще бъде показан първият от 28 години насам филм за войводата със заглавие "Ботев - от Голгота към свобода". Лентата е художествено-документална и е дело на врачански автори.

По публикацията работи: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна