Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречия между партиите белязаха дебатите за нов кабинет

Снимка: БГНЕС

Дебатите за новото правителство не преминаха без противопоставяне между политическите сили. Това стана в присъствието на чуждестранните дипломати и патриарх Неофит.

Първото противопоставяне беше между "Атака" и ДПС заради назначената в правителството на Пламен Орешарски за министър на младежта и спорта Мариана Георгиева. Волен Сидеров постави под съмнение кандидатурата й заради обещания към избирателите на ДПС децата им да имат в чантите си учебници на майчин език.

В България официалният език е българският и ще продължи да бъде българският. Когато ние предлагахме да не се говори на друг език, освен български, групата на ГЕРБ провали това гласуване, заяви Сидеров.

В отговор Лютви Местан от ДПС отправи следното питане.

Какво престъпно има в това изречение. Това е европейски стандарт, свързан с неотменимо човешко право. Вашата позиция по този въпрос не ме учудва. Учудва ме ангажираността на до вчера управлявалата партия, която уж се прави на европейска демократична партия. Срам и позор, заяви Местан.

Лютви Местан уточни, че за спорта ще отговаря и Йордан Йовчев.

По време на дебатите от ГЕРБ предупредиха президента Росен Плевнелиев, че промените в закона за ДАНС ще пратят в изолация президента, обясни заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

И както в момента казват, че ГЕРБ е в изолация, аз съм убеден, че ще дойде времето, когато ще кажете, че и президентът е в изолация, заяви Цветанов.

И други думи на Цветанов взривиха залата. Темата беше кой стои зад сегашното правителство.

Противопоставяне, лобизъм, олигархични интереси. В предстоящите дни и месеци ще излиза кой е стоял зад този кабинет. То е ясно кои са кадровиците на този кабинет - Сергей Станишев безспорно, с Моника Йосифова, също така Делян Пеевски, Волен Сидеров, Лютви Местан, каза Цветанов.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който от началото на това Народно събрание не само присъства в зала, а и участва активно в изказванията, заяви, че Цветан Цветанов използва лъжи.

Господин Цветанов, вие вадите много лъжи. Но тепърва ще излизат вие с колко криминално проявени лица сте се виждали. Това ви го обещавам лично, но аз няма да се занимавам с вас. Правораздавателната система се занимава, господин Цветанов с вас, за да ви накаже за всички престъпления, които извършихте. А те са много, господин Цветанов, каза Пеевски.

Апартаментите на Цветанов, сътрудничеството с бившата Държавна сигурност на други депутати, темата за "калинките" в управлението също присъстваха в изказванията. През цялото време по-парливите реплики бяха прекъсвани от подвиквания и шум от банките. Напрежението се отрази на заместник-председателя на парламента Христо Бисеров, който неволно се обърка при една от процедурите.

Парламентарната група на Коалиция за Атака, 23 минути. На Коалиция за България, каза Бисеров.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна