Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кони Хедегор: България има много неефективна енергийна система

Кони Хедегор: България е 4-5 пъти по-неефективна в използването на енергията спрямо средното в ЕС
Снимка: Архив

Приоритет номер 1 на много правителства е да се справят с икономическата ситуация и с факта, че има 25 милиона безработни в Европа. Също така, според мен, те разбират, че докато се борим с икономическата криза, климатичната криза няма да се реши сама. Затова интелигентният отговор на Европа би бил да се създадат мерки, които едновременно да са добри за климата, за икономиката и за работните места. Така например енергийната ефективност е полезна за икономиката. Тя ще ни помогне да внасяме по-малко изкопаеми горива от чужбина и ще създаде работни места в регионите, където се изолират сгради и жилища. Трябва да водим дебатите на практическа основа. Рядко днес има кметове, които да нямат климатична стратегия за градовете си. Това каза еврокомисарят по промените в климата Кони Хедегор в интервю за предаването "Събота 150".

Целта е Европа, като един от най-богатите региони в света, да даде своя принос. След голямата климатична конференция в Копенхаген през 2009-а година, днес повече от 90 държави, включително и много от членките на Г-20, имат собствени национални климатични цели и политики. Голяма грешка би било за нас европейците да мислим, че китайците нищо не правят, защото не са подписали международното споразумение за промените в климата. Напротив, много неща вече се случват, обясни Хедегор.

България е 4-5 пъти по-неефективна в използването на енергията спрямо средното европейско ниво. Това е причината за високите енергийни сметки. Имате огромен излишък от произведеното електричество. Именно то води до слаба конкурентоспособност. Разбира се, Европа не трябва да бъде наивна. Трябва да правим това, което е в наш икономически интерес. Аз твърдя, че подобряването на енергийната ни ефективност значително много обслужва интересите на ЕС, заяви еврокомисарят.

Съгласна съм с онези, които критикуват фиксираните цени, неефективната електропреносна мрежа и огромното свръхпроизводство на ток в България. Вие имате много неефективна енергийна система. Има толкова много неща, които трябва и трябваше да се направят. Такива препоръки бяха направени от ЕК още преди време. Ние искаме либерализиран енергиен пазар в Европа. Очевидно е, че цените са високи, защото има монополи, от които трябва да се отървем. /.../ Доколкото аз виждам, българските граждани няма да имат ниски сметки, докато техните политици не изработят ясна енергийна стратегия, беше категорична тя.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна