Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Не съм започнал чистка в МВР

Снимка: БГНЕС

На съвещание при министъра на вътрешните работи са били освободени от постовете им директорът на Столичната полиция старши комисар Валери Йорданов и шефовете на няколко областни дирекции на МВР.

В никакъв случай не съм започнал чистка, освободих директора на Столичната дирекция на вътрешните работи, по-скоро поисках оставката му заради неупражнен контрол за случая, при който полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари, каза по "Хоризонт" министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Това е нещо, което не мога да си представя, че ще продължи да се случва в МВР. Освободих още няколко директори на областни дирекции на вътрешните работи заради слаби резултати. Всичко, което правя и ще правя в МВР, ще следва логиката на това какви са резултатите, уточни министър Йовчев. Той обясни, че в момента се прави преглед на състоянието на системата и усещането му е, че използането на ресурсите е неефективно.

Предвиждам в кратки срокове да започнем реорганизация и реформа за използването на ресурсите. Ще има структурни и функционални промени. Планираме за сряда среща със синдикатите в МВР. Ще поканя всички лидери на синдикатите и смятам да има по-активен диалог, включително и за решаване на важни въпроси, които ще засегнат служителите на МВР.

За финасовото състояние на министерството Цветлин Йовчев обясни, че е установена "дупка" от 93 милиона от средствата за издръжка. Ако не променим нещо, до края на годината тази дупка ще стане около 180 милиона. Разпоредил съм спешно да се подготви пакет от мерки, за да излезе министерството от тежката ситуация.

Йовчев заяви, че не одобрява практиката с даренията за МВР, защото средствата, които МВР трябва да изразходва, са определени. Всяко едно дарение изкривява модела. Това означава, че ние черпим не съвсем прозрачно средства.

Мнението на Йовчев за реформите в ГДБОП и ДАНС е, че сегашният модел, при който работеха двете служби, е много по-опасен от този, който ще се въведе след реформата. Имаме достатъчен капацитет в НС, за да се подготви реформата по най-подходящия начин. Ако твърдим, че се създава ведомствен "Франкенщайн", то какво беше МВР досега? То беше една нереформирана структура, която концентрира изключително много власт.

Към момента не мога да коментирам въпроса - така Йовчев отговори на въпрос за съществуването на частен ГДБОП.

В звуковия файл чуйте разговора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна