Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози отново искат алтернативно трасе за обходния път на Габрово

Снимка: БГНЕС

Еколози поискаха отново да се разгледа алтернативно трасе за изграждането на обходния път край Габрово. Според тях с одобрения вариант ще бъде засегната територията на природен парк "Българка". От Пътната агенция заявиха, че предложеното от еколозите трасе ще оскъпи проекта, който се финансира с европейски средства по програма "Транспорт".

С обходния път се цели да се изведе трафикът, който сега минава през центъра на Габрово. Еколозите предлагат трасе, което е по-дълго с около 10 километра от предвиденото в момента.

Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа пояснява, че късият тунел означава прокарването на път през парк "Българка". Според шефа на Пътната агенция Лазар Лазаров дългият вариант увеличава средставата за проекта с 450 милиона лева. Той посочи, че може да се предприемат мерки за опазването на защитените видове. 

Еколозите заявиха още, че има съществени пропуски в доклада за оценката на въздействието върху околната среда за строителството на тунел под Шипка.

Авторите на доклада за ОВОС са пропуснали да установят защитени местообитания по европейската директива, каза Александър Коджабашев.

Бившият депутат от БСП Татяна Дончева, избрана от района на Габрово, защити проекта за нов път:

Какви три села сте взели да пазите, като те са си махали с 20-30 къщи - по голямата част от които празни. 

Еколозите обжалват във ВАС доклада за одобреното трасе на обходен път край Габрово с тунел под Шипка. Това според Пътната агенция ще забави строителните дейности и има риск за усвояването на предвидените  за проекта европейски средства от програма "Транспорт".

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна