Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна процесът срещу войника от американската армия Брадли Манинг

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Започна процесът срещу войника от американската армия Брадли Манинг, обвинен в предоставяне за публикуване в сайта "Уикилийкс" на секретни документи преди три години. Процесът се води във военен съд в щата Мериленд. Поддръжници на Манинг протестираха в района на съда.

Манинг се призна за виновен по 10 от обвиненията срещу него, сред които за разпространение на класифицирана информация. Предстои доказването на вината му за по-сериозни съдебни преследвания, сред които такива за шпионаж и оказване помощ на врага. Целта на прокурорите ще бъде да докажат, че грамите с доклади от бойното поле, които той е публикувал, са можели да навредят на САЩ и да подпомогнат "Ал Кайда". Поддръжниците на 25-годишния Манинг смятат, че целта му е била да разкрие военни престъпления и грешки на дипломацията, без да иска да навреди на когото и да било.

Създателят на сайта "Уикилийкс" го обяви за политически затворник. Медиите в Америка коментират, че процесът срещу Манинг е един от най-комплицираните във военната правораздавателна система.

Съдебният процес, който се очаква да продължи 12 седмици, се води във военна база в щата Мериленд.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна