Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална конференция на адвокатската колегия се провежда в Плевен

Снимка: Архив
Самоуправлението и развитието на адвокатурата е тема на Националната конференция на адвокатската колегия, която се провежда в Плевен. На форума се обсъждат промени в сега действащия Закон за адвокатурата, самоиздръжката, качеството на подготовка и упражняване на професията.

Единственият начин сега да бъде наложена санкция на лице, което адвокатства без да има това право, е повдигане на обвинение от прокуратурата. Ако има такива случаи, те са изключение, твърдят адвокатите.

Йордан Йорданов, заместник-председател на Висшия адвокатски съвет, определя като съществен проблем за гилдията така наречената имотна мафия.

Свидетели сме през последните 20 години как много договори на значителни стойности бяха подготвени и сключвани в офисите на счетоводни кантори от лица, които нямат необходимото юридическо образование. Именно неизвършването на тези проверки от квалифицирани адвокати или квалифицирани юристи доведе до така наречената имотна мафия и много хора загубиха огромни състояния.

Промените, които искаме да направим в Закона за адвокатурата, трябва да гарантират запазване на конституционно определената същност на адвокатурата като свободна, независима и самоуправляваща се, смята Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна