Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Божков за хода на цифровизацията: Забавя се освобождаването на честоти

Снимка: Архив

Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията ще участват в дискусия на медийния фестивал в "Албена" за хода на цифровизацията в България. Според председателя на КРС Веселин Божков освобождаването на честотния ресурс се забавя и за него няма пари в бюджета:

Разковничето на всичко е да се намерят пари от страна на държавата, да се дадат на Министерство на отбраната, за да може да бъде освободен ресурс. Освен това се надявам, че и от Министерство на отбраната ще проявят по-голямо разбиране и по-голяма гъвкавост, за да не искат парите наведнъж. Смятам, че новото правителство, тъй като пое и социални ангажименти, ще обърне сериозно внимание на този проблем. Единственото ми притеснение е дали бюджетът ще може да го издържи.

Освен по-високото качество цифровизацията ще даде допълнителни възможности, включително на социално слабите, каза Веселин Божков:

Човекът става активен участник в този процес. Като започнем с тези допълнителни услуги, които ще ги има като започнем електронно правителство, електронна търговия, електронно гласуване, банкиране, получаване на информационни услуги, хората в неравностойно положение, те могат от вкъщи да манипулират и да си решават проблемите, без да ходят да си оправят документите в съответната община, в съответната банка.

Интервюто на Т. Величкова с В. Божков е излъчено в рубриката "Евранет Плюс" в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" на 10 юни 2013 в 8,10 ч..

ТЕМА: Цифровизацията в България и европейските стандарти

Времетраене: 6,00 мин., от които:
0,50 - информация по темата
5,10 - инт. на Таня Величкова с Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията


Съдържание:

По-малко от три месеца останаха до 1 септември, когато завинаги ще бъде спрян аналоговият сигнал и телевизионният ефир ще бъде изцяло цифровизиран. Процес, който от самото му начало беше следен изкъсо от Европейската комисия, заради строгите изисквания на европейските директиви и заради личната ангажираност в последните години на комисар Нели Крус, която много пъти припомняше позицията си, че че ролята на цифровото излъчване е съществена за качествената, разнообразна, достъпна и прозрачна телевизионна информация.
Еврокомисията на няколко пъти предупреди България да гарантира прозрачността и честната конкуренция в този процес, а отношенията между участниците в конкурсите за тъй наречените мултиплекси дадоха повод за множество коментари и притеснения.
Цифровизацията е тема и на годишния медиен форум MediaMixx 2013, с участието на регулаторите СЕМ и КРС.
В интервю председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков коментира хода на цифровизацията, посочва като основен проблем осигуряването на финансов ресурс и заявява, че всички процедури са провеждани в съответствие с българското законодателство, независимо от интерпретацията на Европейската комиси в отделни случаи. Божков говори за смисъла на цифровизацията в Европа, като според него, най-важното е, че тя прави хората активни участници в много дейности и дава за пример услуги като електронното гласуване, електронното банкиране, дистанционното придвижване на документи, което е особено важно за социално слабите хора.

По публикацията работи: Таня Величкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени