Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айшен Уйсал: Хората в Турция искат да говорят свободно и гласът им да бъде чут

Доц. Анна Кръстева: В модела на социалните мрежи движението не се диктува от върха, интересното може да се случва и по периферията
Снимка: Архив

Гражданите поеха демокрацията в свои ръце, каза в „Преди всички“ доц. Анна Кръстева. Тя е сред организаторите на международна конференция „Улицата, Е-улицата“.

Интересното и иновативното се случва долу. Динамиката е в ръцете на гражданите. Това се концентрира в метафората улицата.
2 милиона съобщения са обменени в Туитър в Турция само за два дни. Хората в социалните мрежи знаят, че истинският протест е когато напуснат местата до компютрите и излязат на улицата. Турският премиер Ердоган обяви Туитър за напаст, а в класика на медийното раболепие се превърна това, че турски телевизии показваха пингвини по време на протестите.
Социалните мрежи лансираха модела, който няма център, чието движение не се формира от върха и интересното може да се случи и по периферията
.

Доц. Анна Кръстева отбеляза, че непрекъснато се вменява на тези движения неспособността им да излъчват лидери.

Може да се предположи, че протестите в Турция ще дадат начало на нова политическа сила и ще родят нов лидер, прогнозира Айшен Уйсал от Университета "9-и септември" в Измир, също участник в конференцията, в интервю за Силвия Великова в превод от френски на Петя Георгиева. 

Ердоган втвърдява тона, отбеляза Уйсал. Протестите се развиват на два фронта. От една страна – срещу полицейските сили и правителството, от друга има противоборство вътре сред самите протестиращи. Коалицията от протестиращи е много разнообразна. Има разногласия, има и провокатори, които се опитват да засилят разделението.

Айшен Уйсал също отбеляза излъчването на пингвини по телевизите вместо на кадри от манифестацията. Ердоган допълнително разделя гражданите, подчертавайки, че разчита на 50 процента от тях. Това не е вярно, защото сред протестиращите има много хора, гласували за него, подчерта Уйсал.
Всичко ще зависи от политическите действия, които ще предприеме правителството. Със сигурност първото е да се откажат от плановете да разрушат парка в Истанбул, но ще са нужни и други стъпки. Хората искат свободно да изразяват мнението си и техният глас да бъде чут. Искат да участват във взимането на решения, подчерта Айшен Уйсал. 

Чуйте интервютата в звуковите файлове.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна