Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданин алармира за нарушаване на коритото на Искър заради ВЕЦ

Снимка: media.snimka.bg

Заради изграждането на водноелектрическа централа, от коритото на река Искър се отнема пясък и се нарушава естествения отток на водата, алармира слушател на "Хоризонт". От фирмата, която строи малки водни централи отрекоха твърдението.

Притеснението на Димитър Маринков е, че с изграждането на ВЕЦ край село Оплетня, община Своге се извършва драстична промяна на коритото на река Искър.

На около двеста метра по течение на реката след централата забелязах две огромни машини, багери, които в самото корито на реката издълбаваха огромни количества инертни материали и ги трупаха на брега на реката. Това, което видях, е една брутална намеса в естествената природа, в релефа.

От фирмата, която е изградила пет малки водно-електрически централи край река Искър, уверяват, че са спазени всички изисквания в разрешението за строителство. Не са извършени допълнителни корекции на коритото на реката. Изпълнителният директор Пламен Дилков добави: 

В момента се обират направените временни съоръжения - диги в реката и се възстановява нейното състояние. За да може да бъде реализирана ВЕЦ-а, се извършват времени диги, с които се затваря частично речното корито. Зад тези  временни диги се извършва строителството на обекта, след което те се отнемат и коритото се възстановява в естественото му ниво. 

Дилков отговори и на въпроса дали с изградените пет ВЕЦ-а се нанасят трайни и необратими щети на коритото на реката: 

Практически представляват едни естествени прагове, където се оросява и пречиства водата без никаква деривация, без никакво отклоняване. 

От Регионалната инспекция по околната среда и водите обещаха да проверят случая.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна