Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-8, без Русия, са готови да подпишат декларация за Сирия

Снимка: Архив

Лидерите на Г-8, които заседават в Северна Ирландия, са готови да подпишат в края на срещата на върха днес декларация за Сирия заради дълбоките разногласия между тях, разкриха британски официални представители. Декларацията, която няма да бъде подписана от Русия, ще обхваща пет точки: достъп на хуманитарната помощ до Сирия, борбата срещу екстремизма, отхвърлянето на употребата на химически оръжия, търсене на демократичен преход по либийски модел и създаване на изпълнителна власт след този преход. 

Тази декларация ще позволи да се изясни доколко Русия е готова да се ангажира в рамките на международна организация като Г-8 по въпроса за Сирия, обясни един от източниците. 

След продължилата два часа среща американският президент Барак Обама заяви: Наистина имаме различни гледни точки по проблема, но споделяме общ интерес да ограничим насилието, да осигурим контрол над химическите оръжия и да се уверим, че те нито се използват, нито се разпространяват. Искаме да се опитаме да решим този въпрос, ако е възможно, чрез политически средства. Така ще можем да възложим на нашите сътрудници да работят за провеждането на следващия кръг преговори в Женева.

Около 1000 еколози, социалисти и правозащитни активисти участваха в протестно шествие по време на срещата на Г-8 с искания към световните лидери да сложат край на глада по света, да подобрят правата на гейовете и да забранят хидравличното разбиване, използвано при добив на шистов газ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна