Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският президент Шимон Перес отбеляза 90-ата си годишнина

Снимка: БГНЕС

Израелският президент Шимон Перес отбеляза 90-ата си годишнина. В Йерусалим организираха пищна церемония за рождения ден на най-възрастния действащ президент, отдавна превърнал се и в емблема на израелската политика.

За президентския рожден ден в Израел пристигнаха Тони Блеър, Бил Клинтън, Барбара Стрейзънт, Робърт Де Ниро, Шарън Стоун, Роман Абрамович и още 200 видни гости. Перес има зад гърба си близо 70-годишна политическа кариера.

Роден е в Полша и е емигрирал в Израел съвсем млад. Бил е 13 мандата депутат от общо 4 политически партии. Учредител и дългогодишен лидер на партия "Авода". Заемал е 12 министерски кресла, 2 пъти е бил министър-председател, а от 2007-а година е и президент на държавата Израел. Носител е на Нобеловата награда за мир и е автор на 11 книги. Участник е във всички войни на Израел, а политическото му дълголетие се счита за истински феномен.

Перес посрещна рождения си ден в изключително добро здраве, бодър дух и ентусиазъм. Това беше повод и на церемонията в Йерусалим Бил Клинтън да се пошегува, че Шимон Перес сигурно ще държи реч и на неговото погребение.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени