Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Иван Иванов не е моя кандидатура, не го познавам

Безотговорно ще е, ако правителството се оттегли сега, подчерта вътрешният министър
Снимка: БГНЕС

В системите на МВР, както и в ДАНС, няма данни, които да са компрометиращи за Иван Иванов. Не съм си и помислял, че е възможно в миналото или в регистрите да съществуват такива данни, тъй като той все пак е народен представител. Не можем да правим проверки за всеки народен представител. Аз подхождам с доверие към хората в парламента. Това заяви в предаването "Преди всички" министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Йовчев е разбрал за номинацията на Иван Иванов за зам.-министър един ден преди той да бъде назначен. Министърът обясни: Не го познавам, не е моя кандидатура. Приех едно такова политическо назначение, воден от мотивите, че политическите партии, които подкрепят кабинета, трябва да имат възможност посредством зам.-министрите да упражняват контрол върху политиките, върху тяхното изграждане и провеждане в съответните министерства. Това беше едно най-нормално нещо за мен. След като бяха оповестени такива факти по медиите, аз считам, че една такава информация прави абсолютно неприемливо оставането на Иван Иванов в МВР. Считам, че едни такива факти силно подриват доверието в ръководството на МВР и в системата, което е неприемливо и недопустимо. Заради това взех веднага решение. След като говорих с него и той потвърди част от изнесените факти, реших, че това е несъстоятелно повече той да остава в МВР.

Цветлин Йовчев подчерта също, че и министър-председателят Пламен Орешарски не се е поколебал за това решение нито за секунда. Министърът посочи, че Иванов е бил представен като млад, интелигентен депутат, който владее чужди езици. Иванов е бил номинация на БСП. Йовчев се е запознал с него едва вчера в парламента. Вътрешният министър бе категоричен, че оттук нататък при сформирането на екипа ще бъдат извършвани изключително подробни проверки.

Йовчев смята, че правителството може да просъществува: Правителството има изключително важни неща, които трябва да реши. Изцяло подкрепям министър-председателя, който каза, че в момента би било безотговорно, ако се оттегли правителството в този момент. Има изключително тежки проблеми. Ако в момента правителството се оттегли и остави нещата така, това означава, че тази криза ще се задълбочи през следващите месеци. Има неща, които наистина са критични за държавата.

Ако кажем, че ДАНС е суперструктура, то тогава трябва да кажем, че преди това МВР беше суперструктура на квадрат. Ако опасенията са, че по този начин имаме изключително голяма концентрация на власт и правомощия, то тя преди това беше още по-голяма и то съсредоточена в ръцете на министъра на вътрешните работи, който е една политическа фигура, коментира Цветлин Йовчев. Според него с промените в Закона за ДАНС МВР не се изпразва от съдържание.

Запитан за варианта Йовчев да бъде силов вицепремиер, той отговори, че с Пламен Орешарски са на едно мнение, че не трябва да се прибързва с едно такова решение. Според него реформите могат да бъдат извършени и без да има силов вицепремиер.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна