Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Виждам спирала на перманентни избори

Снимка: БГНЕС

Самият замисъл на този КСНС беше пиар ход до голяма степен. Това заяви в предаването "Хоризонт до обед" социологът Кольо Колев. Той обясни поведението на Волен Сидеров с това, че е поставен в много некомфортна ситуация.

И поведението на Сидеров, и на останалите участници досега създава усещането за някаква нечистоплътност. Едните сътворяват грешка след грешка, глупост след глупост. Другите крещят. Т.нар. "алтернатива" не може да види по-далече от егото си. Поведението на всички създава усещането за една мръсна нечистоплътна пяна, едва ли не някакви случайно попаднали хора сега ни изнасят някакви ниско качествени сценки. Безумно. Започвам да си мисля, че страната ни имаше нужда от нещо подобно, за да избие пяната отгоре и най-накрая хората да осъзнаят за какво става дума. Става дума за това, че ние със собственото си немислене за политиката, със собственото си пристрастие издигаме съвсем случайни хора, които не са на нивото, на което трябва да бъдат. Това ли е поведение на държавници? Това е поведение на махленски боричкания.

Като социолог виждам спирала на перманентни избори, а не просто едни предсрочни избори, които да решат проблемите, изказа мнение Колев. Според него на евентуални следващи избори няма да излязат да гласуват повече от 40% от имащите право на глас. Той добави, че в момента всички партии до голяма степен са делегитимирани. Колев посочи, че избирателите на БСП ще намалеят. Вероятно ще се свият в рамките на 750 хил. гласа, добави социологът.

Според него единственото, което може да промени нещата, е появата на нова партия, която да се заяви като значима алтернатива на съществуващия в момента политически елит.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна