Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Карталов призова за спокойствие около Операта за премиерата на "Пръстенът на нибелунга"

Снимка: БГНЕС

Ако протестите продължат, могат да съсипят един от най-мащабните и най-скъпи проекти на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер, който може да не стигне до публиката само заради злощастното съседство на Софийската опера с партийната централа на "Атака". Това беше причината акад. Пламен Карталов да поиска посредничеството на министъра на културата и помощта на комисар Спиридонов, за да се осигури достъп на публиката до залата.

Едно преграждане на камионетки на жандармерията, за да не се влиза на територията около централата на партия "Атака", създаде едно голямо напрежение и нашите артисти бурно протестираха. Аз разбирам каузата на съмишлениците на нашите съседи, но някак си в гражданското общество има два елемента – морал и етика. /.../ Ако не се осигури достъп, ние можем да пропуснем някоя репетиция, но когато се нарушава обществен ред, не е много цивилизовано.

Ние сме вградили четири години от труда си в проекта "Пръстенът на нибелунга". Софийската опера разполага с най-добрите певци, много от тях на световно ниво. Аз моля всички, които се чувстват част от цивилизования свят, да укротят своите страсти в събота и неделя, следващата сряда и следващата събота, да бъдат съпричастни към нашия колосален труд, призова акад. Пламен Карталов.

Цялото интервю с акад. Пламен Карталов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна